Egyéni keresés
KörnyezetvédelemA Trodat legújabb szenzációja

Az eredeti Trodat Printy 4.0 a világ első klíma-semleges bélyegzője! Újraterveztük a fenntartható fejlődésért, és 49%-kal csökkentettük a CO2 kibocsátást a gyártási folyamatok során. A fennmaradó, elkerülhetetlenül keletkező károsa anyag kibocsátást ellensúlyozandó, csatlakoztunk a WWF által ajánlott Gold Standard klíma megóvó projekthez. A klíma-semlegesség a bélyegző alapanyagaira vonatkozik.

*) ECO fekete és ECO szürke. A többi színnél alacsonyabb az arány.

További információk

Hogyan éri el a jelentős CO2 csökkenést a Trodat?
Mindenekelőtt azzal, hogy magára a termékre koncentrál, - ahol a legfontosabb: hogy az eredeti Printy4.0 egy kivételes mérnöki bravúrnak köszönhetően sokkal kisebb és könnyebb, mint elődje, és akár 65%* újrahasznosított műanyagból készül. Így segít megőrizni az értékes erőforrásokat és akár 49%*- kal kevesebb a CO2 kibocsátás. A kulcs az, hogy termék szinten kell kihasználni minden lehetőséget a CO2 csökkentésére:

Akár 65%* újrahasznosított műanyagból készül > nyersanyag megtakarítás
kisebb > kevesebb nyersanyag szükséges
könnyebb > alacsonyabb CO2 kibocsátás a szállítás alatt
A termelés 100%-ban zöld energiát használ > környezetbarát

Miután nem lehetséges termelni energia felhasználás nélkül, az elkerülhetetlen CO2 kibocsátás további intézkedésekkel kerül ellensúlyozásra - a WWF által ajánlott Gold Standard éghajlatvédelmi projektekbe irányuló befektetésen keresztül.

Kulcsfontosságú: termékoptimalizálás a tettek nélküli vásárlás helyett

A Trodat jó úton halad. Sok vállalat egyszerűen vásárol egy klíma tanúsítványt anélkül, hogy környezetbaráttá tenné a termékeiket. Ez egy olyan vitatható gyakorlat, amit gyakran illetnek a "bűnbocsánat vásárlás", "búcsúcédula vásárlás", vagy a "vásárlás tett nélkül" jelzőkkel. Mint ilyen, a Trodatnak nagyon fontos, hogy a termékkel kapcsolatos CO2-kibocsátást csökkentse. Az elkerülhetetlen CO2 lábnyom kizárólag a WWF által ajánlott Gold Standard klímavédelmi projekt beruházásokon keresztül kerül semlegesítésre.

*) ECO-fekete és ECO-szürke. Más színek esetében alacsonyabb százalékban.

Mit jelent a "klíma-semleges" kifejezés?

 
A termék klíma-barát (klíma semleges), ha nem változtat a légkör CO2-egyensúlyán. Ez azt jelenti, hogy vagy nincs emisszió (ami nagyon ritka), vagy, hogy a termék szén-dioxid "lábnyoma" semlegessé válik a végrehajtott kiegyensúlyozó környezetvédelmi intézkedések által.
Az eredeti Printy4.0 éghajlat-semlegessége e kettő kombinációján alapul, ami termékfejlesztéskor az elsődleges szempont. További információ: Hogyan éri el a jelentős CO2 csökkenést a Trodat?
Hogyan lehet egy termék CO2-kibocsátását ki számítani?
Különböző módszerek vannak. A Trodat az átfogó "Cradle to Gate" számítást használja: az összes üvegházhatást okozó gázkibocsátást összeadják, és kapcsolják a termékhez - az egyes feldolgozásra kerülő nyersanyagok beszállításától, a Trodatnál történő termelési folyamaton át a raktárba történő szállításig.
Kikísérleteztük, hogy a teljes folyamat összes pontja a lehető legkisebb CO2 kibocsátással járjon. Ahol a csökkentés minden optimalizálási kísérlet ellenére nem volt lehetséges, ott a kibocsátást teljes mértékben ellensúlyozzák a környezetvédelmi intézkedések.

Ki ellenőrzi a Trodatot?

Az eredeti Trodat Printy 4.0 bélyegzők gyártásakor keletkező CO2 kibocsátást egy független szervezet, a ClimatePartner számolja ki, és felügyeli az eredmények betartását. A ClimatePartner mindemellett a WWF által ajánlott és tanúsított klíma megóvási projektek bonyolítását is végzi, mellyel ellensúlyozni lehet a gyártáskor elkerülhetetlenül keletkező káros CO2 kibocsátást.


 
Ez garantálja azt a magas fokú objektivitást, mellyel a CO2 kibocsátás mértékét ellenőrzés alatt tartjuk, illetve gondoskodik a hasznos egyensúly megteremtéséről.
A "tanúsított klíma megóvó projektnek" az alábbi kritériumoknak kell megfelelniük:

-  Lennie kell egy kiegészítő projektnek, melyet nem lehet másképpen kivitelezni, csak azon célok megtartása mellett, melyet a fő projektnél is alkalmazunk
-  Minden káros anyagcsökkentést a fenntarthatóság kritériumainak megfelelve lehet végrehajtani
-  Ezen csökkentések nem vezethetnek más káros anyag kibocsátáshoz, növekedéshez
 
Mivel a Trodat az úgynevezett Gold Standard projektekhez csatlakozott, ezzel automatikusan garantálja a fenntartható fejlődést a nemzetgazdasági projektek területén mindig szem előtt tartva az ökológiai szempontokat is.

Partnerkapcsolat a Trodat és a WWF között

Környezetvédelmi fogalmak A-Z-ig